Kostolík sv. Štefana Kráľa dnes opätovne sprístupnili verejnosti

05.07.2012 Vranov nad Topľou

Nová Kelča 5. júla (TASR) - Barokovo-rokokový kostolík sv. Štefana Kráľa, ktorý sa nachádza pri obci Nová Kelča v okrese Vranov nad Topľou, je počas tohto leta opätovne sprístupnený verejnosti. Opustený chrám na brehoch vodnej nádrže Domaša ožije počas letnej sezóny viacerými kultúrnymi podujatiami aj tradičnou odpustovou slávnosťou.
Kostolík postavený na sklonku 18. storočia neslúži cirkevným účelom od roku 1993, keď si veriaci z Novej Kelče vybudovali v obci nový chrám. Aktivity zamerané na záchranu chátrajúcej národnej kultúrnej pamiatky vyvíja už niekoľko rokov občianske združenie Stephanus. Počas leta v ňom zároveň spoluorganizuje odpustovú slávnosť, kultúrne podujatia a chrám sprístupňuje turistom.
Predseda združenia Lukáš Bičej TASR informoval, že brány kostolíka pri Novej Kelči sprístupnili počas prebiehajúcej letnej sezóny verejnosti prvýkrát v dnešný deň. Malé kultúrne leto odštartovalo v jeho interiéri krátko po 17.00 h otvorením výstavy fotografií združenia Phos Photos s názvom Stanice kalvárie - Dnes a tu, ako aj vystúpením vokálneho združenia Gregoriana.
"Návštevníkom kostolíka sme dnes zároveň predstavili zreštaurovanú drevenú sväteničku, ktorú sme našli poškodenú na jeho povale pred dvoma rokmi," dodal Bičej. Ako ďalej uviedol, najbližším kultúrnym podujatím v chráme bude operný večer, ktorý sa uskutoční za účasti viacerých interpretov v nedeľu 28. júla. Odpustovú slávnosť tam plánuje zorganizovať OZ Stephanus v tradičnom termíne, a to 18. augusta.
Kostolík sv. Štefana je počas letných mesiacov prístupný verejnosti medzi 14. a 16.00 h. Od soboty 13. júla sa tam budú konať pravidelne sväté omše. Pri jeho vstupnej bráne pribudnú počas leta zároveň nové informačné tabule. Prvá z nich bude približovať históriu a druhá architektúru spomínanej sakrálnej stavby.
 

Vyberte región